Fenntartható környezetvédelmi célok

Vállalkozásként nagy felelősségel is tartozunk közvetlen környezetünk felé. Tisztában vagyunk ezzel a felelősséggel, ezért célzottan befektetünk természetvédelmi kezdeményezésekbe. Intézkedéseinkkel arra is törekszünk, hogy munkatársaink figyelmét is felhívjuk erre a kérdésre, és ösztönözzük saját kezdeményezésüket.

DURABee

A méhek a természetes ökoszisztéma szerves részét képezik. A közfigyelem középpontjában állnak, és minden eddiginél jobban rászorulnak a védelemre és támogatásra. A DURABLE ezért úgy döntött, hogy a gothai létesítményének nagy területét arra használja fel, hogy ott saját méheket helyezzen el, és biztonságos otthont adjon nekik. A DURABLE így szeretne aktívan hozzájárulni a méhek védelméhez. Hogy optimális életkörülményeket biztosítsanak az új lakóknak, a környező területet vadvirágos réttel ültették be, hogy különösen méhbarát legyen. A projektet 2020-ban, a százéves évfordulónkon indítottuk el. Az első mézet 2021-ben gyűjtöttük be, és valamennyi telephelyünkön értékesítettük a dolgozóknak. A bevételt ezután egy olyan természetvédelmi projektbe forgattuk vissza, amely a méhek élőhelyeit védi. A méhek bevezetése a gothai telephelyen azonban csak az első lépés. A cél a telephely további természetessé tétele, hogy minél több rovart és madárfajt vonzzon. Azt is vizsgáljuk, hogyan lehetne ezt az ötletet más DURABLE helyszíneken is létrehozni.

Ki viseli gondját a méheknek?

A tapasztalt méhész, Antje Funke elvállalta a méhek gondozását és ápolását. A szakember rendszeresen látogatja a mintegy 120 000 méhcsaládot, eteti és segíti az érzékeny méhcsaládokat. Funke helyi lakos, és a DURABLE-nak is tanácsot ad a méhészet közvetlen környezetének kialakításában. A méhek által a közelben gyűjtött nektárból mézet készít. Minden szezonban minden egyes kaptár fáradhatatlan munkája körülbelül 50 kg mézet termel.

Miért a DURAbee?

A DURABLE hagyományosan elkötelezett a társadalmi és környezetvédelmi projektek iránt. Ezúttal a veszélyeztetett állatok védelmére összpontosítanak, nem pedig a rászoruló emberek megsegítésére. 'Számunkra fontos, hogy segítsünk fenntartani az egészséges ökoszisztémát. Ezért döntöttünk úgy, hogy olyan otthont adunk a méheinknek, amely a lehető legtermészetesebb és legbiztonságosabb' - magyarázta Martina Heiland szóvivő. 'Ez csak a kezdetét jelenti természetvédelmi erőfeszítéseinknek. Terveink szerint a területet a következő években biotóppá fejlesztjük.

Mit csinálnak a méhek télen?

A méhek a telet egy téli fürtben töltik

Amint megérzik a hideg téli hónapok közeledtét, és csökkenek a nyári nektárforrások, a méheknek teljesen új túlélési stratégiára kell váltaniuk. Ahelyett, hogy rendszeres időközönként elhagynák a kaptárat, nektárgyűjtés céljából, azzal a feladattal találják szembe magukat, hogy egymást melegen tartsák. Ha odakint hideg van, a méhek összebújnak, hogy melegen tartsák magukat. "Téli fürtöt" alkotnak.

Ahogy nyáron is, a méhek csapatként működnek. Amint a külső méhek túlságosan kihűlnek, helyet cserélnek azokkal a méhekkel, akik a csoport magjában felmelegedtek. Csak a méhkirálynő marad végig a fürt közepén, ahol mindig melegen tartják. A méhek télen hónapokig a kaptárban maradnak.


Összebújva és reszketve próbálnak túlélni

A csoportosulás nem az egyetlen téli stratégiájuk. Amikor a hőmérséklet 10 °C alá csökken, a méhek elkezdenek reszketni, hogy melegen tartsák a kaptárat. Az endotermikus hőtermelésre való képességük megakadályozza, hogy a méhek kihűljenek vagy éhen haljanak, még akkor is, ha a hőmérséklet -10°C alá csökken. A méhek azonban csak egy napig tudják melegen tartani a kaptárt a remegés által. Ezután a hőmérséklet ismét lecsökken, és néhány nappal később újra elkezdik a fűtési folyamatot.

Mi történik, ha a hőmérséklet ismét emelkedik?

A téli méhek akár kilenc hónapig is élhetnek. A méhkirálynők télen nem raknak tojásokat. Február elején, amikor a hőmérséklet emelkedni kezd, a méhkirálynők ismét tojásokat raknak. A tavasz beköszöntével a dolgozó méhek kikelnek, és készen állnak arra, hogy elhagyják a kaptárt, és nektárt gyűjtsenek.

A méhek újra szárnyalnak

Amint az első virágok elkezdtek nyílni és a hőmérséklet emelkedni kezdett, márciusban az első méhek ismét elhagyták a kaptárt. A méhek százai egyszerre nyüzsögnek ki a kaptárból. Túlélték a téli hideget, és most egy konkrét céljuk van. A méhcsalád első repülése az emésztőrendszerük kiürítéséről szól. Mivel a méhcsaládot egész télen tisztán kell tartani, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését, a tavaszi tisztítórepülésig nem tisztítják ki a szervezetüket.

A méhcsalád első repülése után a dolgozó méhek ismét elindulnak, hogy virágport keressenek a fiatal utódok számára. Már alig várjuk, hogy nyomon követhessük a DURA BEE-k munkáját, amíg az első üveg mézet a kezünkben tarthatjuk.

Lenyűgöző tények a méhekről

 1. Meddig élnek a méhek?

A nyári hónapokban a méhcsalád dolgozó méhei éjjel-nappal dolgoznak. Élelemforrásokat keresnek a lárvák táplálására, nektárt gyűjtenek, méhsejteket építenek, és még sok minden mást! Megerőltető munkájuk miatt a méhek átlagosan csak 35 napig élnek. A méhkirálynők viszont átlagosan majdnem öt évig élnek.

2. Mit esznek a méhek télen?

A méhek által termelt mézet a télre való ellátmányként raktározzák el. Amikor mi, emberek ősszel mézzel segítjük magunkat, megfosztjuk a méheket a téli fejadagjuktól. Ennek pótlására a méhészek cukros vízzel etetik a méheket, amelyet azok erjesztenek, és téli táplálékként tárolnak.

3. Mit teszel, ha egy méhraj elhagyja a kaptárt?

A német polgári törvénykönyv nemcsak az emberi magatartást szabályozza, hanem azt is, hogy mit kell tenned, ha a saját méheid elhagyják a kaptárt. Ha a méhek elhagyják a kaptárt, de az ember nem követi azonnal a rajzó méheket, akkor elveszíti a méhek tulajdonjogát. Ha mégis követi a rajokat, akkor jogosult belépni harmadik fél tulajdonába, és vészhelyzetben akár ki is nyithatja valaki más lakatlan kaptárát.

4. Hány méhfaj létezik?

A mézelő méhek 40 millió éve népesítik be a Földet. Kilenc különböző méhfaj létezik a világon. Az Apis mellifera faj Európában és Afrikában őshonos. Németországban az Apis melliferának három alfaja létezik: az európai sötét méh, a karniolai mézelő méh és a Buckfast méh. Aki nem szakértő, annak nehéz megkülönböztetni őket.

5. A méhek nem fekete-sárgák

Amikor azt mondják, hogy képzeljünk el egy méhet, a legtöbb ember valószínűleg fekete és sárga csíkokat lát. Meglepő módon a csíkjaik valójában barnák és nem feketék! A fekete és sárga csíkok a darazsak megkülönböztető jegyei.

6. Mikor csípnek a méhek?

Csak a nőstény méhek képesek csípni, mivel a hím méheknek nincs fullánkjuk. A darazsakkal ellentétben, amelyek egymás után többször is képesek megcsípni, a méhek csak akkor szúrnak, amikor úgy vélik, hogy kolóniájuk veszélyben van. Miután használták a fullánkjukat, a méhek letépik a hasuk egy részét, hogy megpróbálják eltávolítani a fullánkot, majd elpusztulnak.

7. Hány szeme van a méheknek?

Az emberekkel ellentétben a méheknek nem csak két szemük van. A két nagy, fazettás szem (összetett szem), amelyet a megfigyelők először észrevesznek, nem képes különbséget tenni a fény és a sötétség között. Ahhoz, hogy erre képesek legyenek, a méheknek van egy plusz szemtípusuk. Az úgynevezett "ocelli" szemek, ez a harmadik szem nem mozog, és a méhek fejének közepén helyezkednek el.

8. A méhkirálynő határozza meg a többi méh nemét.

A királynő dönti el, hogy egy munkásméh (nőstény) vagy egy drón (hím) kikeljen. A nőstények akkor jönnek létre, ha a petét megtermékenyítik, míg a hímek meg nem termékenyített petéből fejlődnek ki (parthenogenezis). A királynő választja ki a megtermékenyítendő petéket.

9. Milyen gyorsan tudnak repülni a méhek?

A mézelő méhek maximális sebessége alig 24 km/h.

10. A méhek másképp látják a színeket, mint az emberek

Amikor a méhek különböző színű virágokkal teli nagy rétek fölött repülnek, hajlamosak a kék és sárga virágok felé venni az irányt. A méhek képesek látni az ultraibolya fényt, ezért nem látják a vöröset.

11. Mennyi munka szükséges egy kiló méz előállításához?

Egy kiló méz előállításához 350-400 méhnek kell egész életében dolgoznia. Egyetlen méh élete során körülbelül három gramm mézet termel.

12. Mennyi méhviaszt termel egy méhcsalád?

A rengeteg mézzel szemben, amelyet egy méhcsalád egy év alatt termel, csak körülbelül hat tealámpára elegendő viaszt állít elő. A viasz a dolgozó méh hasi részén található speciális mirigyekben készül.

13. A méhek képesek a kábítószerek és robbanóanyagok felkutatására

Szisztematikus kiképzéssel a méhek betaníthatók arra, hogy bizonyos illatokra reagáljanak. Hatékonyan használhatók drogok és robbanóanyagok felkutatására. Ezt a módszert már alkalmazzák az Egyesült Államokban. Sőt, a méhek még az átlagos nyomkövető kutyáknál is jobbak benne.

14. A méhkirálynőknek csak egy párzási repülésük van

A méhkirálynő életében csak egyszer hagyja el a kaptárat, hogy párosodjon. Több hímivarú méhpárral is párosodik. A párzási repülés során egy életre elegendő spermiumot kap, amellyel megtermékenyítheti a petéit.