A klímavédelem teljeskörű támogatása

Karbon lábnyomunk

Vállalatunk ökológiai lábnyoma 5,242 t CO2.

Számos területen dolgozunk azon, hogy folyamatosan csökkentsük CO2-kibocsátásunkat. 

Ezen kívül olyan klímavédelmi projektekbe fektetünk be, amelyek szél- és naperőműveken keresztül termelnek energiát. Ezzel első lépésként konkrétan támogatjuk az ENSZ 7., 8. és 13. fenntartható fejlődési célját.

2023. február 1-től szén-dioxid-semleges vállalatnak minősülünk. Ennek érdekében a ClimatePartnerrel együttműködve kiszámítottuk a CCF - Corporate Carbon Footprint (vállalati karbonlábnyom) értékünket.


Mit jelent a szén-dioxid-semlegesség?

A vállalatok szén-dioxid-semlegessége magában foglalja a vállalaton belül okozott közvetlen kibocsátásokat, mint például a villamosenergia- és hőtermelés, a járműpark, a diffúz gázok, valamint a vásárolt energiából, az üzleti utazásokból és a dolgozói utazásokból származó közvetett kibocsátásokat.

A vállalatok akkor minősülnek karbonsemlegesnek, ha a kiszámított CO2-kibocsátásukat nemzetközileg elismert éghajlatvédelmi projektek támogatásával ellensúlyozták. A CO2-kibocsátás elkerülése és csökkentése mellett a CO2-kibocsátás ilyen módon történő ellentételezése fontos lépés a holisztikus éghajlatvédelemben.


A nyersanyagok és köztes termékek előállítása, a külső logisztika, a termékek használata és ártalmatlanítása vagy egyéb folyamatok során a vállalaton kívül keletkező közvetett kibocsátások nem tartoznak a klímasemlegesség hatálya alá.

Mi az a klímavédelmi projekt?

Az éghajlatvédelmi projektek az üvegházhatású gázok megtakarítását tükrözik, és jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedés elleni küzdelemhez. Emellett elősegítik a fenntartható fejlődést a projektországokban, például a tiszta ivóvízellátás javításával, a helyi infrastruktúra bővítésével, munkahelyteremtéssel vagy a biológiai sokféleség védelmével.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG-k) világszerte elismert viszonyítási alapot biztosítanak e pozitív hatások mérésére. Céljaik között szerepel a szegénység és az éhezés elleni küzdelem, a mindenki számára biztosított hosszú távú tanulási lehetőségek előmozdítása, valamint a tiszta és megfizethető energia világméretű elterjesztése.