Történelmünk

DURABLE - a név mindent elmond. Márkanevünk a vállalatunk 100 éves története során a küldetésünk szinonimájává vált. Jövőbiztos megoldások a modern munkaformákhoz, tartós minőség és díjnyertes design. Világszerte jelentősen megváltozott a munkavégzés módja az elmúlt 100 évben. A klasszikus iroda írógép és indigó éppúgy a múlté, mint a kocsis áruszállítás.

A számítógépek, a mobil eszközök és az olyan módszerek, mint a Kaizen, az agilis munkavégzés vagy a lean menedzsment ugyanolyan alapvetően változtatják meg a munkafolyamatokat, mint a munkavégzés helyének és idejének növekvő rugalmassága. A DURABLE modern munkahelyi termékek széles választékát kínálja számos iparág számára: a tablettartóktól a kábelrendezőkig, a mobil szervezéstől a variálható címkézési és prezentációs koncepciókig.


Alapítás 1920

Karl Hunke és Wilhelm Jochheim 1920-ban alapította a vállalatot Iserlohnban, kezdetben fém indexlapok gyártásával foglalkoztak. Az 1930-as évek közepére a vállalat jelentősen megnövekedett, és saját gyártási és adminisztrációs telephelyet szerzett a Wilhelmstraße úton. A háború kitörésekor a vállalat alkalmazottainak száma már mintegy 50 fő volt.

A háborús évek: nyersanyaghiány, strukturális káosz

A második világháború kitörése mindenki számára kihívást jelentett, így a DURABLE számára is, és a helyzet a háborús évek alatt is nehéz maradt. A vállalat különösen a megfelelő nyersanyagok beszerzésével küzdött. Az országban uralkodó bizonytalan helyzet miatt a vevők elmaradtak, és a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzdött.

A háború utáni időszak: a gazdasági fellendülés

1948-ban a gazdaság kezdett fellendülni, és a nyersanyagok beszerzése is könnyebbé vált. Mivel a munka fizikailag nem volt megerőltető, a vállalat elsősorban nőket vett fel. 

A kedvező gazdasági tendencia a számviteli rendszerek iránti kereslet növekedésével járt.

Az 1950-es évek elején a DURABLE elkezdett műanyag indexelosztókat gyártani - ez jelentős áttörést jelentett a vállalat számára. A kereslet nagy volt, ezért 1955-ben a vállalat egy 6000 m2-es telket vásárolt a Westfalen utcai ipari parkban (a jelenlegi telephely).

1959-ben a DURABLE piacra dobta a DURACLIP-et, egy klip-mappát, amely lehetővé tette a dokumentumok lyukasztás nélküli lefűzését. A DURACLIP hosszú évtizedeken át a DURABLE legnépszerűbb terméke volt, és ebben az időszakban kulcsszerepet játszott a vállalat gazdasági sikerében.

A DURABLE kibővítette Westfalen utcai telephelyét, és egy új, 16 000 m2-es telket is vásárolt Kamen-Methlerben (Dortmund közelében), hogy bezárhassa a túl kicsire zsugorodott eredeti telephelyét. A bővítés egyértelmű és látható jele volt a világ számára, hogy a családi vállalkozás virágzik.

Az 1970-es évek: a termelés növekedése

A termelés 1965-ben indult meg az új Kamen-Methler-i telephelyen, de alig öt éven belül a vállalatnak további bővítésre volt szüksége. 1978-ra a gyártási terület 10 000 m2 -re bővült.

A vállalat egyre inkább igyekezett megvetni a lábát a nemzetközi piacon, kezdetben értékesítési képviselők és importőrök segítségével a különböző szomszédos európai országokba.

1980-as és 1990-es évek: nemzetközivé válás és terjeszkedés

Az 1980-as években a DURABLE továbbra is egyértelműen a nemzetközi terjeszkedésre összpontosított. A tengerentúli piacokon való erősebb megjelenés érdekében a vállalat először Angliában és Svédországban, majd később Hollandiában alapított külföldi leányvállalatokat. Először fordították figyelmüket az Európán kívüli piacok felé is.

A DURABLE megvásárolt egy gyártási telephelyet Gotha-ban, és megkezdte a termékek gyártását Türingiában. Néhány évvel később a DURABLE ugyanezen a telephelyen egy újabb új gyárba fektetett be.

Ezzel egyidejűleg a vállalat átszervezte a logisztikát és a forgalmazást. Az iserlohni telephelyet a mai napig folyamatosan korszerűsítik a modern technológiával, hogy megfeleljen a növekvő keresletnek.

A vállalat portfóliója számos termékkel bővült, többek között a SHERPA® bemutatótábla-rendszerekkel és a CD tárolókkal.

Belgiumban leányvállalatot alapítottak.

Az új évezred

A franciaországi, ausztriai, amerikai és oroszországi leányvállalatok alapítása után az export fellendült, és ma már a vállalat értékesítésének közel 50%-át teszi ki.

Miután a vállalat több évtizeden keresztül folyamatosan és egészségesen növekedett, úgy döntött, hogy egy új lengyelországi telephely megvásárlásával biztosítja termelését. A mintegy 24 000 m2 alapterületű új stettini termelési telephelyet 2006-ban adták át hivatalosan.

A DURABLE felvásárolta a finn IDEALPLAST márkát, így bővíteni tudta termékportfólióját. Különböző további vállalatok részlegeinek felvásárlásával a vállalat új irodaszerekkel és hulladékkezelési termékekkel is bővíthette kínálatát.

2010-től napjainkig: A digitalizáció megváltoztatja a munka világát

A DURABLE nemcsak az olyan sikeres termékekre összpontosít, mint a DURAFRAME® és a VARICOLOR®, hanem a digitalizációra és arra is, hogy ez hogyan változtatja meg a munkahelyeket, a munkafolyamatokat és az erőforrásokat.

A digitalizáció előretörésével különböző termékek, amelyek évtizedekig bestsellerek voltak, mára feleslegessé váltak. A DURABLE felvállalja ezt a kihívást,  a TABLET HOLDER és a monitortartó termékcsaládokat úgy fejlesztette ki, hogy ezzel kiemelje, mennyire fontosnak tartja a modern, ergonomikus munkahelyeket.

2015-ben a DURABLE bemutatta a LUCTRA-t, egy innovatív világítási rendszert, amely a világítás emberközpontú megközelítésén alapul, és a felhasználó igényeire összpontosít. A LUCTRA logikusan egészíti ki a vállalat modern munkahelyek számára készült termékportfólióját.

2020: A DURABLE 100 éves évfordulóját ünnepli

A DURABLE 100. születésnapját ünnepli. Ez az évforduló büszkeséggel és bátorsággal tölt el bennünket, hogy szembenézzünk a jövő nagy kihívásaival.

Az új évtized jelentős változásokat hoz a DURABLE számára: a régóta irányító vezérigazgatónk, Horst-Werner Maier-Hunke negyven évnyi szolgálat után visszavonul vezetői pozíciójából. Utódja Rolf Schifferens lesz, aki ezentúl Matthias Laue mellett vezeti a vállalatot.