Hatékonyság az ergonómia segítségével

• A hát- és nyaki fájdalmakra panaszkodnak manapság a legtöbben a munkahelyeken

• A jó közérzet néhány egyszerű módosítás segítségével növelhető

• A monitortartó konzolok használatával egyszerűen kialakítható a munkahelyi ergonómia és csökkenthetők a panaszok

Mi a helyzet a munkahelyi egészséggel?

Tegye a szívére kezét. Vannak hát- és nyaki fájdalmai a munkahelyén? Teljes munkaidős irodai dolgozóként valószínűleg évente körülbelül 1700 órát ül az íróasztalánál. Nem meglepő, hogy a DAK aktuális egészségügyi jelentése szerint az izom és csontrendszeri megbetegségek adják a betegállományban töltött napok körülelül egynegyedét Németországban, ez a tendencia egyre növekszik. A tanulmány szerint leggyakrabban hát- és nyaki fájdalmakra panaszkodnak a doglozók a munkahelyen, amelyeket általában az íróasztal mellett felvett helytelen ülési pozíció okoz.

Az egyik legfontosabb tényező az ergonómikus munkahely kialakításánál az íróasztal megfelelő berendezése. Az állítható magasságú asztalok és az ergonómiailag tervezett irodai székek mellett az optimalizálás fontos eszközei a kis segédeszközök az íróasztalon és környékén. A Durable, mint a munkahelyi felszerelések szakértője, örömmel segít Önnek, egy ellenőrző listával a tökéletes munkaállomás kialakításához.

Mit tehet Ön saját jóléte érdekében az irodában?

Mindenekelőtt gondolja végig a jelenlegi elrendezést. Tegye fel magának a kérdést, hogy mit szeretne megtartani, és mit szeretne megváltoztatni benne: biztosítson tökéletes fény viszonyokat, rendszerezze dokumentumait egy fiókos irattárolóban, helyezze el munkaeszközeit kényelmesen. A munka körülmények ergonómikus kialakítása elengedhetetlen kelléke munkahelyi életének optimalizálásához és az életminőségének javításához. Szabaduljon meg a nyaki és hátfájástól.

1. Dolgozzon megfelelő világítási körülmények között, amelyek egyénileg beállíthatók.

Az evolúció szempontjából a természetes napfény a legmegfelelőbb jólétünk maximalizálásához. De mi van azokkal a teljes munkaidőben foglalkoztatott irodai dolgozókkal, akiknek munkájuk miatt egyszerűen nincs idejük kimenni a szabadba? Minden ember számára, aki ilyen körülmények között dolgozik és akik értékelik a jó munkahelyi megvilágítást a napfény utánzásra alkalmas lámpák alkalmasak. A legomptimálisabb megoldás, ha a fényerősséget és a színhőmérsékletet egyénileg a saját igényei szerint állíthatja be. A modern LED-lámpák, melyek megfelelő elektronikával felszereltek már képesek erre.

2. A jólét magában foglalja a helyiség szellőzését és hőmérsékletét.

Az irodahelyiséget rendszeresen szellőztetni kell. Nem lehet túl meleg, túl hideg vagy túl száraz. Az állott, meleg levegő fáraszt és csökkenti a termelékenységet. Az ideális szobahőmérséklet 17 és 20 Celsius fok között van.

3. A lehető legnagyobb nyugalomban végezze el feladatait.

A Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet szerint az irodahelyiséget úgy kell kialakítani, hogy az ne haladja meg az 55–70 db zajhatárt. Ez a határ gyorsan túlléphető kollégákkal folytatott beszélgetéssel, telefonhívásokkal, számítógépekkel és nyomtatókkal, vagy légkondicionáló rendszerekkel. Ezek a zajok koncentrációhiányhoz és csökkentett munkateljesítményhez vezetnek. Mivel azonban az irodaterület építészetét általában előre határozzák meg, a jó akusztikus környezetet csak utólag lehet biztosítani. Ezért javasoljuk, hogy használjon hangelnyelő akusztikus falakat, vagy használjon megfelelő anyagokat a padlóhoz, a mennyezethez és a falakhoz. A bútorok és növények is javíthatják a helyiség akusztikáját.

4. Ellenőrizze és javítsa az ergonómiát az íróasztalánál.

Természetesen Németországban vannak szabványok és szabályok az íróasztalok megfelelő berendezésére. Az irodára a "számítógépe munkaállomások berendezésről" szóló szabályok vonatkoznak. Egy ilyen munkahely magában foglalja az asztalt, az irodai széket és a megfelelő munkaeszközöket, például számítógépet, egeret, billentyűzetet, nyomtatót és monitort.

Az ergonómiailag helyes munkaeszköz kiválasztásánál a következő legfontosabb szempontok találhatók:

  • Maga a számítógép legyen csendes.
  • Az ergonómikus számítógépes egereknek számos formája van. A választás az alkar, a csukló, az ujjak vagy a nyak konkrét panaszaitól függ.
  • A modern, ergonómikus billentyűzetek felosztott billentyűzettel rendelkeznek. A billentyűzet ideális pozíciója biztosítja, hogy az alkarok derékszögben feküdjenek az asztal felületén a felkarhoz képest, és mentesítsék a csuklóját. A munkahelyi ergonómia a billnetyűzetek és egerek tekintetében tovább növelhetők egérpadok és csuklótámaszok segítségével.
  • A monitor az ergonómikus munkahely fontos része. A monitor dőlés szögének és magasságának külön-külön és egyszerűen állíthatónak kell lennie. Fontos, hogy a felhasználó egyszerre láthassa a képernyő tetejét és alját. Ideális megoldást nyújtanak az asztallaphoz rögzíthető, állítható karokkal rendelkező monitorkarok. Az egyéni beállítások mellett az alkalmazottaknak sokkal több helyük van az asztal felületén. Ezenkívül a monitorokat tartó állítható kar segítségével hozzá lehet igazítani a megfelelő optikai távolsághoz, mely körülbelül 1 karhossz. A jó monitortartónak legalább 24 coll (irodai munka) vagy 27 coll (grafikus munka) méretűnek kell lennie. Egy modern konzol fenntartható gyártási folyamatban készül, újrafelhasználható alumíniumból például, amelyek gyártása bonyolult, de rendkívül hosszú ideig tart és 100% -ban újrahasznosítható.

A DURABLE új monitorkonzoljai megfelelnek ezeknek a követelményeknek.
És most Önön a sor: Ellenőrizze íróasztala elrendezését: eléri-e az összes fontos munkaeszközt anélkül, hogy messzire kellene kinyújtania a karját? Ha igen, gratulálunk! Ha nem, ideje, hogy átszervezze munkahelyét és ergonómikussá tegye. Higgye el, fontos, hiszen évente körülbelül 70 napig ül az asztalán.

Van-e más mód is az ergonómia integrálására a mindennapi életbe?

Az ergonómiát nemcsak a berendezési tárgyak kapcsán kell megközelíteni és kezelni. A magas hatékonyság érdekében életfilozófiaként kell beépíteni a mindennapjainkba. Az egészségének megőrzése érdkeben életmód változtatás szükséges. A továbbiakban ne automatikusan reagáljon a hát- és nyaki fájdalmakra, hanem tegyen lépéseket annak leküzdésére. Örömmel segítünk egy rövid ergonómiai etikettben:


  •     A lift vagy a mozgólépcsők helyett válassza a lépcsőket.
  •     Használjon ki minden lehetőséget, hogy felkeljen, és tegyen néhány lépést: helyezze a nyomtatót egy távolabbi asztalra, személyesen keresse fel kollégáit, ahelyett, hogy csak felhívná őket
  •     Nyújtás és nyújtás: az Internet számos hát- és nyaki edzési javaslatot kínál
  •     Mozgassa meg a lábait az asztalnál ülve.
  •     Használja ki az ebédszünetet egy rövid sétára, és töltse fel az oxigéntartályt.
  •     Ha már az oxigénről beszélünk, rendszeresen szellőztesse irodáját
  •     Ha nincs idő sétálni ebédszünet alatt, becsaphatja magát úgy, hogy a járművet a lehető legtávolabb parkolja le; vagy még jobb, ha lehetséges, biciklivel vagy gyalogosan érkezzen munkahelyére

§ Ergonómia a törvény szerint

Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági törvény (ArbSchG): Ez a törvény meghatározza, hogyan kell végrehajtani, biztosítani és fejleszteni a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági intézkedéseket. 

Munkahelyi rendelet (ArbStättV): A munkahelyi rendelet részletesen szabályozza a munkahely felállításának módját. A következők különösen fontosak: 6. függelék: A munkaállomások tervezésére vonatkozó intézkedések, 3. kockázatértékelés, 3a. a munkahelyek létrehozása és üzemeltetése, a 4. a munkahelyek üzemeltetésére vonatkozó különleges követelmények, az 5. a dohányzás elleni védelem és a 6. munkavállalói utasítás.

 
DIN EN ISO 10075: Ez a szabvány nemzetközileg alkalmazandó, és részletesen bemutatja az ergonómia alapjait a mentális terhelés és a stressz vonatkozásában.

DIN EN ISO 9241: A szabvány "ember-számítógép kölcsönhatás" néven ismert. Szabályozza az irodai tevékenységek ergonómikus kialakítását.


A következők vonatkoznak az ergonómiával kapcsolatos kérdésekre: Ha bármilyen kérdése van a tervezéssel és a kivitelezéssel kapcsolatban, kérjük, lépjen kapcsolatba munkahelyi orvosával, biztonsági szakértőjével, vagy hitelesített ergonómiai tanácsadójával.

Tudjon meg többet a DURABLE monitortartókról!
Itt adhat le rendelést!

Monitor tartó karral 1 képernyőhöz, asztali szorító
Cikkszám: 5083
Monitor tartó karral 1 képernyőhöz, asztali szorító
Monitortartó kar asztali rögzítéssel. Különösen könnyen állítható monitor a beépített gázrugóknak köszönhetően.
Monitor tartó 2 képernyőhözs, asztali szorító
Cikkszám: 5085
Monitor tartó 2 képernyőhözs, asztali szorító
Dupla monitortartó kar asztali rögzítéssel, állítható magassággal, olvasási szöggel. Forgatható.
Monitor tartó 1 képernyőhöz és egy tablethez, asztali szorító
Cikkszám: 5087
Monitor tartó 1 képernyőhöz és egy tablethez, asztali szorító
Asztali tartó, mely lehetővé teszi a monitoron és tabletten történő cross-workinget. Asztali szorítóval.
Monitor tartó 1 képernyőhöz, fali rögzítés
Cikkszám: 5089
Monitor tartó 1 képernyőhöz, fali rögzítés
Monitortartó kar 1 monitorhoz. A monitor méretétől függően 360°-ban forgatható, a dőlésszög állítható.
Monitor tartó karral 1 képernyőhöz, fali rögzítés
Cikkszám: 5090
Monitor tartó karral 1 képernyőhöz, fali rögzítés
Állítható, fali monitortartó kar. Különösen kényelmes beállítása a képernyőnek a beépített gázrugónak köszönhetően.

A legfontosabbak összefoglalása:

  •     Rendkívül sokféle, könnyű beállítás
  •     A monitor egyszerűen rögzíthető a klikk mechanizmusnak köszönhetően
  •     Biztonságos és rendezett kábelelvezetés a praktikus kábelbilincsek segítségével
  •     Hosszú élettartam a kiváló minőségű alumínium és a prémium műanyagok felhasználasa miatt
  •     Szabadalom alatt álló szerelési rendszer
  •     Németországban készült minőség
  •     Egyedi 10 éves garancia