Ergonómia az otthoni irodában

Nem rendezte még be az otthoni irodáját?

Home Office útmutató: jogi irányelvek, felszerelések és hasznos tanácsok

 • Az otthoni irodai berendezések iránt kereslet és kínálat jelentősen növekedett az elmúlt néhány évbe
 • A koronavírus és az azt kísérő társadalmi távolságtartó intézkedések felgyorsítják ezt a tendenciát
 • Mely intézkedések segíthetnek a hatékony otthoni munkavégzésben?


  Az otthoni munkavégzés csodaszer?

  Sok alkalmazott és szabadúszó számára a saját négy fala jelenti a munkahelyet, függetlenül attól, hogy ez már régi, bevált szokás-e, vagy új, a világjárvány terjedésének megakadályozását szolgáló intézkedések miatt. Ha betartasz néhány szabályt, akár hatékonyabb is lehetsz otthon, mint a munkahelyeden - Megmutatjuk hogyan!

  Az otthoni munkavégzés előnyei

  • Nincs ingázás
  • Jobb koncentrációs lehetőség, mint az irodákban
  • Rugalmasabb munka-magánélet egyensúly  Az otthoni munkavégzés hátrányai

  • A munkaidő és a szabadidő nem válik el egyértelműen egymástól
  • A családtagok potenciálisan elterelhetik a figyelmet
  • A kollégákkal történő közvetlen kapcsolattartás hiánya

  Az otthoni iroda kialakítása - a felszerelés a legfontosabb

  Az otthoni irodák sokféle formájúak és méretűek lehetnek - egy kis saroksaroktól kezdve, egy egész szobáig változhat a méretük. Dolgozhat a konyhaasztala vagy a nappali asztala mellől, bár a legjobb, ha munkáját egyértelműen el tudja különíteni. Tehát van értelme egy dedikált munkaterületnek, amely optimális esetben megfelel az ergonómiai követelményeknek.

  • Technológia: Természetesen telefon és internet-hozzáférés nélkül nem dolgozhat távolról. Különböző kommunikációs és projektmenedzsment eszközökre is szüksége lesz.
  • Környezeti hatások: A fény, a hőmérséklet és a zajszint szintén fontos tényező a produktív munkavégzés során. Különösen a fényviszonyoknak kell megfelelniük a minimumkövetelményeknek, ezért a jó asztali lámpa elengedhetetlen a szemek és a jó közérzet védelme érdekében. További információ a tökéletes munkakörnyezetről >>
  • Íróasztal: A (több) funkcionális termékeket különösen szükségesek ott, ahol a munkaterület kicsi. A tiszta íróasztal elvének követése szintén jó módszer a mentális tisztaság fenntartására. Az intelligens termékek segíthetnek:

  Otthoni munkavégzés: jogi szempontból

  Az otthoni munkavégzés során is fennáll a munkáltató-munkavállaló viszony, valamint a megfelelő jogok és kötelességek. Példák ezekre az elvekre:

  • Kölcsönös döntések: A munkavállalónak és a munkáltatónak kölcsönösen meg kell állapodniuk a munkahely áthelyezéséről az irodából az otthonba.
  • Kötelező szünetek: Legalább 30 perces szünetre van szükség, ha hat óránál hosszabb ideig dolgozik.
  • Elérhetőség: A munkavállalónak a megbeszélt munkaidőben rendelkezésre kell állnia; nem szükséges szabadidejükben elérhetőnek lenniük.

   Otthoni irodai útmutató

   Mi a legjobb módja a nap indításának?

   Rendszeres reggeli rutin: Minden munkanapot nagyjából ugyanabban az időben kezdjen (plusz-mínusz 15 perc). Ez segít fenntartani a ritmust, és csapata megszokhatja az elérhetőségét. 

   Hogyan maradjon fókuszált otthoni munka esetén?

   Friss levegő és testmozgás: A munka megkezdése előtt menjen friss levegőre. Egy séta a háztömb körül, vagy egy gyors kerékpáros túra mind jó módja a nap indításának, és segít koncentrálni a nap folyamán. 

   Jogosult-e ebédszünetre, ha otthon dolgozik?

   Ebédszünetek: Természetesen mindannyian tudjuk, hogy ebédszünetet kell tartanunk. A puszta stresszszint azonban gyakran elfeledteti velünk ezt. Tudatosan szánjon időt egy szünetre, és próbálja meg a megszokott időben, úgy, mint amikor az irodában dolgozik elfogyasztani az ebédet. Fontos, hogy a szünet ideje alatt más szobába menjen, és ne vigye magával a telefonját. Mondja el a csapatának, hogy épp ebédszünetet tart és nem áll rendelkezésre ez időtartam alatt. Hívásait továbbíthatja egy olyan kollégának is, aki nem abban az időben tart szünetet. Az ebédszünetek arra is alkalmasak, hogy friss levegőre menjen. 

   Hogyan mozogjon az otthoni munka során?

   Keljen fel és mozogjon gyakran: Még akkor is, ha elmerül a munkában, fontos, hogy rendszeresen felálljon és mozogjon. Próbáljon erre nagyjából 5 percet szánni óránként. A telefonhívásokat kezelheti lehetőségként arra, hogy tegyen egy kört a lakásban. Ne felejtsen el hidratálni; rendszeres időközönként fogyasszon el egy forró vagy hideg italt a konyhából.

   Hogyan rendezzen be egy ergonomikus munkaállomást?

   Az otthoni iroda berendezéséhez több kell, mint egy laptop: Ideális esetben kérjen egy monitort az irodából, és otthon állítsa be. Ez nem csak csökkenti a nyak és a hát megterhelését, hanem hatékonyabban is tud majd dolgozni. 

   Melyik a legalkalmasabb helyiség az otthoni iroda számára?

   Keressen kényelmes helyet: Az ergonomikus székek ideálisak, de mindenki rendelkezik otthon irodai székkel. Használjon háttámlával ellátott széket, és próbáljon mindig függőleges és kényelmes helyzetben ülni az asztalnál. Kérjük, ne ágyból dolgozzon. Bár az első fél órában nagyon kényelmesnek tűnhet, hosszú távon megerőlteti a hátát és megöli a motivációt. További tippek az ergonomikus munkahelyhez >>   

   Hogyan tarthatja a kapcsolatot kollégáival?

   Problémák megoldása telefonon: Van néhány dolog, amit általában egyszerűbb személyesen megbeszélnie kollégáival vagy munkatársaival. Ne írjon róluk e-mailt; hívja fel az illetőt vagy szervezzen videokonferenciát. Ez megkönnyíti a félreértések elkerülését, és segít fenntartani a kollégák közötti létfontosságú személyes kapcsolatot. 

   Hogyan kapcsolódjak ki munka után?

   Alakítson ki egy esti rutint: Sokaknak problémái vannak azzal, hogyan kapcsoljanak ki „munkamódból”, amikor otthon dolgoznak. Az esti rutin kialakítása segíthet ennek megoldásában. Fontos meghatározni azt az időpontot, amikor be akarja fejezni a munkát. Kapcsolja ki a számítógépet, és zárja be az irodája ajtaját, ha van ilyen. Munka után ismét jó ötlet friss levegőre jutni. Pihenhet az erkélyén, vagy sétálhat. A sport segíthet a fej kitisztításában és a stressz szintjének csökkentésében is. 

   Hogyan dolgozhat hatékonyan otthonról, amikor ott van a családja?

   Szabályok kialakítása: A legtöbb ember nincs egyedül otthon a munkaideje alatt. Ennek eredményeként szükséges megállapodni a családtagokkal, vagy azokkal az emberekkel, akikkel együtt él, hogy zavartalanul tudjon dolgozni. Például a zárt ajtó jelentése: „Ne zavarjanak”. 

   Hogyan tudja betartani az adatvédelmet, ha otthon dolgozik?

   Az otthoni munkavégzés során továbbra is érvényesek az adatvédelmi előírások: Természetesen ugyanazok az adatvédelmi törvények vonatkoznak Önre, amikor otthon dolgozik, mint az irodában. Ne hagyjon otthon nyíltan fekvő dokumentumokat, és zárja le számítógépét, amikor elhagyja a munkahelyét. Ne kezdeményezzen bizalmas hívásokat a családja vagy az emberek előtt, akikkel együtt él. 

   Hogyan lehet a legjobban otthon dolgozni?

   Találja meg az Önnek legmegfelelőbb módot: Vannak, akik fontosnak tartják, hogy minden reggel felkészüljenek, mintha munkába járnának, ezért úgy érzik, inkább dolgozni mennek, mintsem otthon ülnek. Mások inkább a kényelmes ruhát kedvelik. Egyesek könnyebben figyelmen kívül hagyják a zavaró tényezőket, mint mások. Beszélhetne kollégáival, hogy megtudja, hogyan kezelik a helyzetet. De mindenkinek meg kell találnia a saját útját; olyan helyzetben, amelyben a legkényelmesebbnek érzi magát. Állítsa fel magának azokat a szabályokat, amelyekre Ön szerint szüksége van, és próbálja betartani azokat. Ha hiányzik a személyes kommunikáció kollégáival, szervezzen egy kávészünet videohívást, hogy beszélgethessen velük különféle dolgokról, akárcsak a munkahelyén.